Obligatiile declarative si tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de presedintele, cenzorul si administratorul Asociatiei de proprietari

  1. Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre PRESEDINTELE si CENZORUL asociatiei de proprietari

Conform Legea nr.230/2007 presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membri ai asociatiei de proprietary..

Potrivit Codului fiscal, remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor.

Fiind venituri asimilate salariilor, pentru remuneratia obtinuta de catre presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari se datoreaza impozitul pe veniturile din salarii si toate contributiile sociale obligatorii ( atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia :

– contributiei de asigurare pentru somaj (individuala si angajator/platitor de venit),

– contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,

– contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,

– contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

  1. Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de catre ADMINISTRATORUL asociatiei de proprietari

In  baza legii nr. 230/2007 asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator. Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin incheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa. Codul fiscal prevede ca, orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare este considerata activitate dependenta si genereaza pentru persoana fizica venituri asimilate salariilor, pentru care se datoreaza impozit pe veniturile din salarii.

Pentru venitul obtinut de catre administratorul asociatiei de proprietari, fiind venit din desfasurarea unei activitati dependente, se datoreaza toate contributiile sociale obligatorii (atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala cat si de catre platitorul de venit), cu exceptia :

– contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale,

– contributiei de asigurari pentru somaj (individuala si angajator), daca persoana fizica care desfasoara activitatea de administrator este si pensionar.

  1. OBLIGATIILE DECLARATIVE
  • Impozitul pentru veniturile din activitati desfasurate in baza unui contract/ conventie civila, se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul
  • Contributiile sociale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza

Pentru plata impozitului pentru veniturile din activitati desfasurate in baza unui contract/ conventie civila cat si pentru plata contributiilor sociale se va depune la finante formularul 112 ,, Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributiile.

Baza legala: Codul fiscal si Legea nr. 230/2007

Articole similare

Comentariul tau aici